PROJECT 1

Two Storey House Extension, Refurbishment and Landscaping.


 

This house had been poorly extended over the years and needed refocusing. Our design provides four double bedrooms and two bathrooms on the first floor and a fifth double bedroom/study on the ground floor.

The ground floor centres around a very large kitchen/dining room measuring 11m x 7m served by an impressive hallway and a further lounge/TV room. Off the hallway is a wet room/wc and a large cloak room to hideaway all those coats and shoes, the house now really serves as a family home bringing the occupants together much more than before when separated into smaller rooms with no flow. The build combines through colour render and bespoke western red cedar cladding and the insulation has been greatly improved by insulating the walls over and above the building regulation requirements which not only reduces heating bills in the winter but keeps the south/west elevations much cooler in the summer.

The soft and hard landscaping to the rear garden has been carefully considered, designed and built.

 

"The layout produced by Design and Build consultancy made our house into a home, the main living space is the real focus and we love spending time together there as a family. We did have grander plans which would have cost a lot more money, by building over the garage but soon realised that we didn’t need to do that with the design produced by them. Thank you very much indeed."

Victoria

 
 

PROJECT 2

Interior & Exterior Remodelling.


 

This house had already been improved greatly on the ground floor by the owners and the existing large extension on the first floor needed redesigning as well as a whole new look externally.

We assisted the owners with the external and internal design and have produced a wonderful looking house. The whole house was rendered and impressive windows selected by the client were installed. The master bedroom with walk in dressing room and ensuite is an amazing space which has been cleverly interior designed by the owners. We replaced defective works on the existing extension with good detailing and quality materials so the house will now stand the test of time for generations to come.

 

“We really wanted to improve the appearance of our home and we are really happy with the finished product both in terms of the design and quality of the build.”"

Tracey & Matt

 
 

PROJECT 3

Two Storey Rear Extension and Remodelling.


 

We got involved when planning was about to go in but we soon had different ideas than the scheme produced by their current Architect. The proposed layout did not make use of the space available overlooking the rear garden as a utility room had been put there.

Our design moved the utility room to the windowless party wall behind the garage which released the prime floor area to the rear for a large second lounge. The family room was redesigned to place the kitchen to the rear and have the dining table parallel to the 7m long sliding aluminium doors which look really impressive. The small existing extension to the front was used as a study, but was a poorly designed space and meant that the entrance door was to the side elevation. We reintroduced the front entrance door with a WC to the side which opened up an impressive hallway leading to the new family room and existing lounge. The whole space has been transformed without actually adding an enormous amount of floor space. On the first floor there are still four bedrooms but the master has been increased in size with wardrobes and large ensuite and there is now a hierarchy to the remaining bedrooms but even the smallest one is still just about a double for guests. The existing extension had been poorly executed and we had to make good a few issues along the way, including leaking valley gutters. The house now is really quite impressive. We had a six month build which we bettered by three weeks.

 

"We have been really pleased with the quick response and attention to detail provided by Design and Build Consultancy. From the start and all the way through, they have provided us with many suggestions of how to improve the design and maximise the use and space in our extension which they have now followed through to a quality build"

Sarah & Matt